Eigen huis en tuin

Eigen huis en tuin

Tegels en interieur: wandtegels

Catherine Griffin

De juiste wandtegel voor jouw project

Of je nu verbouwt of helemaal opnieuw begint, het installeren van wandtegels kan schoonheid en duurzaamheid toevoegen aan elke keuken, badkamer of eventueel aan een inkomhal. Doordat er zoveel opties zijn om uit te kiezen, gaande van natuursteen en porselein tot keramiek en glas, kan het een moeilijke keuze worden. Ik wil je graag enkele tips meegeven om het kiezen van jouw wandtegels gemakkelijker te maken.


Hou rekening met de ruimte

De locatie waar de wandtegels moeten komen zal de keuze al aanzienlijk beperken. Keramische tegels kunnen in de badkamer en de keuken gebruikt worden vanwege hun waterdicht karakter. Natuursteen kan bewerkt worden met een waterafstotend product zodanig dat het toch kan gebruikt worden in omgeving met veel vocht. 


Verschillende types wandtegels

Natuursteen is de meest elegante maar duurste keuze voor een wandtegel. Bij het kiezen van wandtegels moet echter ook rekening gehouden worden met de onderhoudseisen. Porseleinen of keramische tegels zijn gemakkelijker te reinigen dan natuursteen. Het voordeel is ook dat deze tegels in verschillende kleuren en maten bestaan en passen in elk bestaand decor. Porseleinen wandtegels worden zowel geglazuurd als niet geglazuurd aangeboden. Geglazuurde tegels zullen de wand langer vrijhouden van vlekken, waardoor de frequentie van het reinigen afneemt.


Verschillende formaten

Nadat je het type van de wandtegel bepaald hebt, moet je nog rekening houden met het formaat. Grote tegels zijn eenvoudiger te installeren en creëren een bijzondere uitstraling. Ze kunnen de ruimte er ook groter laten uitzien. Kleinere tegels kunnen andere functies in de kamer accentueren en zijn geweldig als de muur veel hoeken en kanten heeft. Kleinere tegels zijn echter vaak moeilijker te installeren dan hun grotere tegenhangers en vereisen een zorgvuldige hantering.


Kleur van de wandtegels

Het kiezen van de juiste kleuren is afhankelijk van de bestaande inrichting en van jouw smaak. Als je echter wil dat jouw ruimte er groter uitziet dan kies je beste voor lichter gekleurde tegels. Donkerder tegels kunnen een warm gevoel geven en een ruimte en zijn goed in het verbergen van wat vuil. Welke kleur je ook kiest, het is een goede gewoonte om eerst eens uit te testen of de kleur in harmonie is met de rest van de kamer.


Installatie van wandtegels

Welke tegels je ook kiest, je moet rekening houden met de moeilijkheidsgraad van de installatie voordat je een definitieve beslissing neemt. Zo is mozaïek over het algemeen moeilijker te installeren dan andere tegelsoorten, en kleinere tegels zijn meestal gemakkelijke te installeren dan grotere panelen. Het is dus best dat je eerst de voor- en nadelen afweegt voordat je jouw keuze vastlegt.

Kijk voor wandtegels op Paul Roescher Keukens Tegels & Sanitair


Delen

2019© Eigen huis en tuin
Over ons
Eigen huis en tuin

Hey, ik ben Laila. Mijn grote passie is het inrichten van mijn eigen huis en tuin. Ik laat de stijl van mijn tuin zoveel mogelijk aansluiten bij mijn wooninrichting. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor steigerhouten meubels binnen en ben nu zelf bezig een steigerhouten lounge voor de tuin te maken. Of ik zet bijvoorbeeld planten uit de tuin in potten en zet die binnen. Ik heb onlangs 2 beeldjes gekocht: een voor buiten en een voor binnen. Dit zijn maar een paar ideeën hoe ik huis- en tuininrichting aanpak. Alle stijlen kunnen in mijn blog aan bod komen, en dit binnen ieders budget. Ik wens jullie veel leesplezier!

Archief
Recente artikelen