Eigen huis en tuin

Eigen huis en tuin

Verwarming installeren: kachels

Catherine Griffin

Kachels

Een huis verwarmen kan op verschillende manieren, met verschillende soorten kachels. Elke kachel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is daarom van belang om goed na te denken welke kachel je kiest, want naast het geven van warmte, bepaald een kachel vaak ook de sfeer in je huis. Je kan gaan voor de klassieke open haard, maar je kan ook kiezen voor een hypermoderne gelkachel. Het hangt vooral af hoeveel werk je met een kachel wilt hebben en wat je zelf het mooiste voor in je woonkamer vind.


Soorten kachels

De verschillende soorten kachels op een rijtje, ieder met zijn eigen voor- en nadelen en ieder met zijn eigen brandstof:

Gaskachel - De ouderwetse olie- en kolenkachels werden in de jaren 60 snel vervangen door gaskachels, toen voor het eerst in Nederland gas gevonden werd. Nog steeds zijn veel huizen voorzien van een gasaansluiting voor een gaskachel. Een gaskachel druk je enkele seconden op de startknop, waarna deze wordt ontstoken. Bij hele ouderwetse gaskachels moet je zelf nog een vuurtje bij de ontsteking houden. Met een temperatuurregelknop, kan je de temperatuur van de kachel regelen. Nadeel is, dat je altijd een gasaansluiting in huis moet hebben. En aangezien niet in elke kamer een gasaansluiting aanwezig is, kan een gaskachel vaak niet overal geplaatst worden.

Houtkachel - De houtkachel komt het dichtst in de buurt van de klassieke open haard, vanwege het effect van de vlammen. Het is zelfs mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op een radiatorsysteem, waar je je gehele woning mee kan verwarmen. Er zijn gesloten houtkachels en open houtkachels, waarbij open houtkachels de sfeer van natuurlijk gevormde vlammen naar binnen brengt. Het nadeel van een houtkachel is dat je wel een behoorlijke ruimte moet hebben om hout op te slaan. Daarnaast moet hout ook goed drogen voordat je het kan verbranden, dus de opslagruimte moet droog zijn.

Pelletkachels - Een vrij nieuwe variatie op de houtkachel is de pelletkachel. De pellets doe je in het reservoir en afhankelijk van hoeveel je stookt, kan je met één lading enkele dagen je huis verwarmen. Pellets zijn gewoon verkrijgbaar in grote balen bij de bouwmarkt. Bij een pelletkachel moet je wel regelmatig het reservoir schoonmaken en ontdoen van de overgebleven as. Een pelletkachel kan net zoals een houtkachel voordelig zijn, doordat je de kosten van stoken niet terugvindt op de energienota.

Gelhaarden - Gelhaarden zijn heel populair, omdat deze in allerlei stijlen te verkrijgen zijn, zodat deze kachel in elk interieur past. Een gelkachel gebruikt gel, wat samengesteld is uit diverse soorten stoffen. Deze kachels imiteren de vlammen van een houtkachel. Nadeel kan zijn dat de gel van sommige merken erg duur kan zijn. Voordeel is dan weer, dat er geen afvoerpijp nodig is voor deze kachel en je deze dan ook overal kan plaatsen, zelfs buiten.

Kijk voor in de regio Heerlen op Lemmerlijn Sfeer en Warmte voor een divers aanbod aan kachels!


Delen

2019© Eigen huis en tuin
Over ons
Eigen huis en tuin

Hey, ik ben Laila. Mijn grote passie is het inrichten van mijn eigen huis en tuin. Ik laat de stijl van mijn tuin zoveel mogelijk aansluiten bij mijn wooninrichting. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor steigerhouten meubels binnen en ben nu zelf bezig een steigerhouten lounge voor de tuin te maken. Of ik zet bijvoorbeeld planten uit de tuin in potten en zet die binnen. Ik heb onlangs 2 beeldjes gekocht: een voor buiten en een voor binnen. Dit zijn maar een paar ideeën hoe ik huis- en tuininrichting aanpak. Alle stijlen kunnen in mijn blog aan bod komen, en dit binnen ieders budget. Ik wens jullie veel leesplezier!

Archief
Recente artikelen