Eigen huis en tuin

Eigen huis en tuin

Wintergroene leibomen

Catherine Griffin

Wintergroene leibomen

Wintergroene leibomen zijn leibomen die ook tijdens de wintermaanden hun blad behouden. Wintergroene leibomen worden vooral gebruikt om het hele jaar door voor privacy te zorgen. Er zijn meerdere soorten leibomen die het hele jaar groen blijven. We kunnen ze in twee soorten verdelen. Zo hebben we loofbomen die als leibomen gebruikt kunnen worden en naaldbomen. Loofbomen hebben bladeren en naaldbomen zijn bomen uit de familie van coniferen en hebben naaldvormige bladeren.

Welke leiboom wil je hebben?

Voordat je wintergroene leibomen wilt aanschaffen, moet je eerst de vraag stellen waarvoor je de leiboom wilt aanschaffen. In veel gevallen zal het afschermen voor de privacy de belangrijkste reden zijn of het afdekken van een ongewenst uitzicht. Bij beide gevallen kun je het beste kiezen voor leibomen die dicht groeien. Het is niet alleen dat het dichtgroeien de keuze bepaalt, maar ook de sierwaarde van leibomen in een tuin kunnen van grote invloed zijn. Voordat je leibomen gaat kiezen moet je weten over welke breedte de leibomen geplant moeten worden en wat de breedte is van de leibomen. Dan kun je het aantal bepalen dat je nodig hebt en de kosten berekenen. Ook de stamhoogte moet je vooraf weten. In Nederland en België zijn de groenblijvende leibomen goed toe te passen. Enkele soorten blad houdende leibomen kunnen het beste gebruikt worden op enigszins beschutte plaatsen, ondanks dat ze tegen de vorst kunnen. Omdat het blad aan de leibomen blijft zitten zijn ze iets gevoeliger dan de bladverliezende leibomen. Wanneer je geen risico wilt lopen bij een strenge winter, kun je beter bladverliezende leibomen gebruiken. Hierbij kun je denken aan de Lei-Linde, Lei-Haagbeuk of Lei-Plantaan.

Enkele coniferen als leiboom

We kunnen de Lei-Conifeer ‘Excelsa’ of Thuja plicata ‘Excelsa’ als leiboom gebruiken. Het zijn deze coniferen die als een leiboom worden gebruikt omdat ze sterk dichtgroeien. De Excelsa leiboom is een sterke soort conifeer die ideale eigenschappen heeft. Hij laat zich gemakkelijk snoeien en is dicht van structuur. Tijdens de wintermaanden zal hij een bronzen kleur krijgen, maar minder dan andere thuja-soorten. Zodra het warmer wordt zullen de scheuten weer een groene kleur krijgen.

Ook de Lei-Conifeer ‘Leylandii 2001’ of Cupressocyparis leylandii ‘2001’ kunnen gebruikt worden als leiboom. Het zijn goede leibomen die veel loof hebben. Deze soorten kun je gemakkelijk snoeien en worden dicht van structuur. Ze zijn niet alleen goed bestand tegen de vorst maar ook zelfs tegen zeewind.

Voordat je dus een leiboom wilt gaan uitzoeken, is het van groot belang dat je vooraf gaat bekijken wat je wilt hebben. Je moet weten waaraan de leiboom moet voldoen en wat zijn uitstraling moet zijn. Er zijn veel soorten die gebruikt kunnen worden. Laat je daarom goed voorlichten welke boom voor jou het meest geschikt is.


Delen

2019© Eigen huis en tuin
Over ons
Eigen huis en tuin

Hey, ik ben Laila. Mijn grote passie is het inrichten van mijn eigen huis en tuin. Ik laat de stijl van mijn tuin zoveel mogelijk aansluiten bij mijn wooninrichting. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor steigerhouten meubels binnen en ben nu zelf bezig een steigerhouten lounge voor de tuin te maken. Of ik zet bijvoorbeeld planten uit de tuin in potten en zet die binnen. Ik heb onlangs 2 beeldjes gekocht: een voor buiten en een voor binnen. Dit zijn maar een paar ideeën hoe ik huis- en tuininrichting aanpak. Alle stijlen kunnen in mijn blog aan bod komen, en dit binnen ieders budget. Ik wens jullie veel leesplezier!

Archief
Recente artikelen