Eigen huis en tuin

Eigen huis en tuin

Je eigen woning ontwerpen: een gaaf project

Catherine Griffin

Heb je de financiële mogelijkheid om een eigen huis te ontwerpen of te laten ontwerpen? Dan begin je aan een gaaf project, dat je veel gaat opleveren. Een eigen woning ontwerpen is de laatste decennia in Nederland een enorme hype geworden. En dat is niet zo verwonderlijk, want wie ervoor kiest om zelf een huis te (laten) tekenen en die te (laten) bouwen, kan in creatief opzicht alle kanten op. Welke voordelen heeft het ontwerp van je eigen huis allemaal?

Je kiest helemaal zelf hoe je woning eruit komt te zien

Een woning die helemaal voldoet aan jouw woonwensen en eisen: wie wil dat nu niet? Als woningeigenaar of als huurder herken je vast wel de situatie dat jouw ideale woning eigenlijk niet te vinden is. In elke bestaande woning is wel iets wat niet helemaal aansluit op het beeld dat je hebt van jouw droomhuis. Door zelf een architect in de hand te nemen en je eigen huis te ontwerpen, kun je een woonplek creëren waar jij - en eventueel je partner en kinderen - helemaal thuis zijn. En hoe belangrijk dat is, weet iedereen. Je woning is namelijk de plek waar je je op je gemak, veilig en relaxed moet kunnen voelen. Een betere manier om dat te bereiken dan via het maken van een eigen woningontwerp, is er niet.

Je kunt je woning direct klimaatneutraal maken

Gezien de huidige klimaateisen die door de Nederlandse overheid, in navolging van de Europese Unie, gesteld worden, is je woning ontwerpen ideaal. Dit biedt namelijk de mogelijkheid om je woning direct volledig energieneutraal te maken. Een energieneutrale woning laten bouwen heeft enorm veel meerwaarde. Door je huis goed te isoleren, te voorzien van zonnepanelen en eventueel een warmtepomp, krijgt je woning direct energieklasse A en wordt deze een stuk meer waard. Fijn is verder dat je van de maandelijks energielasten af bent. En ten slotte is het natuurlijk een groot voordeel dat het klimaat en milieu optimaal van jouw keuze profiteren. De CO2 uitstoot van je huishouden wordt namelijk tot een minimum beperkt.

Je eigen huis ontwerpen is betaalbaar geworden

Een van de fijne aspecten aan zelf een woning ontwerpen, is de betaalbaarheid hiervan. Vandaag de dag zijn bouwmaterialen steeds voordeliger geworden. Voor een bedrag van ongeveer 250.000 euro is het al mogelijk om een fraaie woning te laten ontwerpen en bouwen van natuurvriendelijke en energiezuinige materialen. Ook kun je kiezen voor een voordelige prefab woning, wellicht niet helemaal naar je eigen ontwerp, maar wel een goedkope keuze. Ten slotte is het fijne aan een persoonlijke woningontwerp dat er enorm veel betaalbare opties zijn. Jouw wensen staan dus centraal!


Delen

2020© Eigen huis en tuin
Over ons
Eigen huis en tuin

Hey, ik ben Laila. Mijn grote passie is het inrichten van mijn eigen huis en tuin. Ik laat de stijl van mijn tuin zoveel mogelijk aansluiten bij mijn wooninrichting. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor steigerhouten meubels binnen en ben nu zelf bezig een steigerhouten lounge voor de tuin te maken. Of ik zet bijvoorbeeld planten uit de tuin in potten en zet die binnen. Ik heb onlangs 2 beeldjes gekocht: een voor buiten en een voor binnen. Dit zijn maar een paar ideeën hoe ik huis- en tuininrichting aanpak. Alle stijlen kunnen in mijn blog aan bod komen, en dit binnen ieders budget. Ik wens jullie veel leesplezier!

Archief