Eigen huis en tuin

Eigen huis en tuin

Beukenhaag: een populaire haag voor elke tuin

Catherine Griffin

Een beukenhaag is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een mooie en natuurlijke afscheiding in de tuin. Deze haag heeft een kenmerkende uitstraling en is daarnaast erg veelzijdig. In dit artikel vertellen we je alles over deze haag, van het planten tot het onderhouden ervan.

De beukenhaag (Fagus sylvatica) is een bladverliezende haagplant die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Zo heb je een (groene) soort, die het hele jaar door zijn blad behoudt, en een rode soort, die in de herfst zijn blad verliest en in het voorjaar weer opnieuw uitloopt. Beiden varianten zijn zeer geschikt als haagplant en hebben een prachtige sfeervolle uitstraling.

Het planten van deze haag is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de juiste afstand tussen de planten te houden. Voor een mooie, dichte haag is het aan te raden om er voor te zorgen dat het blad van de haag overal voldoende licht op kan vangen door rondom een halve meter van andere beplanting af te blijven. Graaf vervolgens een geul van 50 centimeter diep en circa 40 centimeter breed en zet de boompjes op hun plek. Vul de aarde vervolgens aan met compost, een beetje grond uit het bos werkt ook fantastisch. Daarnaast is het belangrijk om de planten voldoende water te geven in de eerste periode na het planten, zodat ze goed kunnen wortelen.

Als de haag eenmaal geplant is, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Zo kun je ervoor kiezen om de haag regelmatig te snoeien, om hem mooi compact te houden en te zorgen dat hij niet te hoog wordt. Het snoeien van de haag kan het beste gebeuren in het voorjaar en/of najaar. Daarnaast is het belangrijk om de haag regelmatig van voeding te voorzien, zodat hij gezond blijft en goed kan groeien.

Een dergelijke haag is niet alleen een mooie en sfeervolle afscheiding, maar heeft ook nog eens een aantal voordelen ten opzichte van andere haagplanten. Zo is deze bijvoorbeeld erg geschikt als windbreker, omdat hij een dichte structuur heeft. Daarnaast biedt hij bescherming aan vogels en insecten, die zich graag nestelen in de dichte begroeiing.

Kortom, een beukenhaag is een veelzijdige en sfeervolle haagplant die geschikt is voor verschillende doeleinden. Of je nu op zoek bent naar een mooie afscheiding voor je tuin, een windbreker of een beschutte plek voor vogels en insecten. Met de juiste verzorging kan deze haagplant jarenlang mee en geniet je elk seizoen van zijn mooie uitstraling.


Delen

2023© Eigen huis en tuin
Over ons
Eigen huis en tuin

Hey, ik ben Laila. Mijn grote passie is het inrichten van mijn eigen huis en tuin. Ik laat de stijl van mijn tuin zoveel mogelijk aansluiten bij mijn wooninrichting. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor steigerhouten meubels binnen en ben nu zelf bezig een steigerhouten lounge voor de tuin te maken. Of ik zet bijvoorbeeld planten uit de tuin in potten en zet die binnen. Ik heb onlangs 2 beeldjes gekocht: een voor buiten en een voor binnen. Dit zijn maar een paar ideeën hoe ik huis- en tuininrichting aanpak. Alle stijlen kunnen in mijn blog aan bod komen, en dit binnen ieders budget. Ik wens jullie veel leesplezier!